Навчання викладачів академії

Навчання викладачів академії

Дистанційне навчання, яке відбувається зараз в Україні у зв’язку з пандемією коронавірусу, – це серйозний виклик для всієї наукової спільноти. Тому дуже важливо розуміти, що від готовності науково-педагогічних працівників Хортицької національної академії до здійснення викладання в дистанційному форматі майже на 80 % залежить успішність студентів.
10 листопада 2020 року в Хортицькій національній академії відбувся навчально-методичний семінар «Активізація діяльності студентів в умовах дистанційного навчання» за допомогою сервісу ZOOM. Це не перший семінар, який проводиться в закладі.

В процесі розвитку дистанційного навчання у викладачів і студентів постійно виникають не тільки проблеми, але й творчі ідеї. Тому наступний захід був присвячений саме обміну досвідом викладачів, які творчо впроваджують дистанційне навчання в освітній процес.

Організатором семінару був факультет реабілітаційної педагогіки та соціальної роботи в особі декана Антоненко І.Ю., а також кафедра педагогіки та методик навчання (завідувач Лупінович С.М.). Упродовж навчально-методичного семінару викладачі познайомились із загальними вимогами до створення навчального курсу, його дизайном, з алгоритмом оцінювання досягнень здобувачів освіти та можливостями журналу на платформі Moodle. Родзинкою семінару був виступ доцента кафедри, кандидата педагогічних наук Лапшиної І.С., яка презентувала свій досвід активізації діяльності студентів під час вивчення різних навчальних дисциплін. Ураховуючи різні можливості і особливі освітні потреби студентів Лапшина І.С. використовує додаткові програмні засоби (наприклад, сервіс створення субтитрів для студентів з порушеннями слуху; озвучення/збільшення написаного тексту для студентів з порушеннями зору тощо), інтерактивні форми і методи активізації навчання (квести, вікторини, консалтингову підтримку).

Науково-педагогічні працівники отримали поради щодо створення дистанційних курсів, які викладені на сторінці Консалтинг з питань дистанційного навчання блогу кафедри педагогіки та методик навчання. Вручення сертифікатів (онлайн) також продемонструвало викладачам можливості дистанційного навчання щодо активізації й мотивації здобувачів освіти.