Радіодиктант національної єдності: мова об’єднує

Радіодиктант національної єдності

9 листопада відзначається День української писемності та мови. Як відомо, свято запроваджене Указом Президента від 1997 року на честь Нестора Літописця – першого історика Київської Русі, літератора. Традиційно в цей день тисячі українців у всьому світі беруть участь у флешмобі й приєднуються до написання загальнонаціонального диктанту.
XX Національний радіодиктанант об’єднав близько 100 викладачів та студентів Хортицької національної академії.

П’ятий рік поспіль вища школа нашого навчального закладу бере участь у написанні диктанту на знак поваги до Слова, української мови як рідної, як державної. Це дійство об’єднує нас у націю, є виявом патріотичної свідомості.

У прямому ефірі Першого національного текст диктанту, який написав письменник і видавець Іван Малкович, читала відома українська акторка Римма Зюбіна. Студію для гостей облаштували в читальній залі Національної бібліотеки імені Вернадського, де відомі українці писали диктант з дотриманням карантинних вимог. Серед учасників флешмобу були: Денис Шмигаль – Прем’єр-міністр України, Кіра Рудик – голова політичної партії «Голос», Тарас Кремінь − уповнова́жений із за́хисту держа́вної мо́ви та ін. У бібліотеці Вернадського писали диктант багато відомих українських зірок: Катерина Павленко та Тарас Шевченко з гурту Go_A, Іван Леньо (гурт Kozak System), Марк Галаневич (“Даха Браха”), актори Ахтем Сеітаблаєв, Сергій Калантай, Геннадій Попенко, Наталія Сумська.
Зазначимо, що радіодиктант не має на меті перевірку грамотності конкретної особи, а задуманий як своєрідна акція єднання навколо рідної мови. Цей захід називають наймасовішим флешмобом осені. У день проведення акції запит «радіодиктант» стає найпопулярнішим Google-запитом серед української інтернет-аудиторії.
Наші поради: шановні учасники диктанту, якщо будуть якісь помилки – не спримайте занадто боляче, нехай це буде для вас стимулом виправлятися та досягти кращих результатів!

Кафедра соціально-гуманітарних дисциплін