Всеукраїнський форум “Гарденотерапія- терапія заради майбутнього”

17 травня 2024р. у Хортицькій національній академії відбувся захід, що є унікальним не лише у межах Запоріжжя, але і на просторах України – Всеукраїнський форум “Гарденотерапія- терапія заради майбутнього”. Організатором форуму виступила кафедра садово-паркового господарства Хортицької національної академії на чолі з завідувачкою Дерев’янко Наталією Петрівною.
З вітальним словом до учасників форуму звернулася ректор Хортицької національної академії Нечипоренко Валентина Василівна. Вона побажала позитивних та якісних дискусій та натхненного обговорення всім учасникам заходу. Свої привітання з нагоди проведення першого форуму також  висловила Позднякова-Кирбят’єва Елліна Геннадіївна, проректор з освітнього процесу, інвестиційної діяльності та роботи з ветеранами Хортицької національної академії. Вона відзначила перспективність розвитку гарденотерапії у нашому закладі та в Україні в цілому.
У форумі взяли участь спікери з різних куточків України. Захід включав 4 панельні дискусії: “Основні принципи і підходи у гарденотерапевтичній діяльності ”, “Практична діяльність на локаціях для гарденотерапії, фізична та реабілітаційна підтримка”, “Психологічна та соціальна допомога в гарденотерапевтичній діяльності”, “Проектування ділянок для гарденотерапевтичної діяльності”. Форум об’єднав спікерів з усіх сфер, які реалізуються у сфері гарденотерапії. До панельної дискусії “Основні принципи і підходи у гарденотерапевтичній діяльності ” долучились Валентина Мовчан, директор Інституту біомедичних технологій, доцент, Університет «Україна» (Київ), Світлана Корзун, голова ЗОАГО «Інститут екології і краєзнавства «Запорізький край», засновниця гарденотерапевтичного саду (Запоріжжя), Тетяна Жавжарова, голова ГО «Екосенс» (Запоріжжя) та Оксана Кобець, доцент кафедри садово-паркового господарства, Хортицька національна академія (Запоріжжя). Надзвичайно важлива панельна дискусія “Практична діяльність на локаціях для гарденотерапії, фізична та реабілітаційна підтримка” включала виступ Наталії Коломоєць, завідувачки центру комплексної реабілітації Хортицької національної академії (Запоріжжя). Не менш актуальною була тематика панельної дискусії “Психологічна та соціальна допомога в гарденотерапевтичній діяльності”. У ній взяли участь Юрій Мосаєв, доцент кафедри психології та соціальної роботи, Хортицька національна академія (Запоріжжя), Анастасія Турубарова, декан факультету спеціальної освіти та соціально-гуманітарних наук, Хортицька національна академія (Запоріжжя) та Тетяна Хрищук, здобувач освіти другого (магістерського) рівня Мелітопольського державного педагогічного університету імені Богдана Хмельницького (Мелітополь).
Остання панельна дискусія стосувалась проектування ділянок для гарденотерапевтичної діяльності, що є загалом надзвичайно важливим фактором для проектування та створення ділянок з гарденотерапії. До цієї дискусії долучилися Анна Гуськова, архітекторка і урбаністка (Дніпро) та Ірина Мельникова, викладач кафедри садово-паркового господарства, Хортицька національна академія (Запоріжжя).
Тематика форуму була настільки актуальною, що до заходу приєднались і громадські організації, яким не байдуже психологічне та фізичне самопочуття громадян України. Велика подяка спікерам форуму та всім учасникам, які взяли участь у панельних дискусіях і поділились своїм досвідом зі створення локацій та проведення різноманітних гарденотерапевтичних активностей. Сподіваємося, що Хортицька національна академія стане осередком гарденотерапії для всієї України. Щира подяка викладачам кафедри садово-паркового господарства Хортицької національної академії, які допомагали в організації цієї події. Сподіваємося на зустріч в офлайн форматі зі всіма учасниками та новими колегами, які хочуть впроваджувати гарденотерапію в Україні.