Мова – то серце народу…

21 лютого 2024 р. Хортицька національна академія спільно з Вишим навчальним приватним закладом «Дніпровський гуманітарний університет» долучились до святкування Дня рідної мови, який було запроваджено у жовтні 1999 року на XIII сесії Генеральної конференції ЮНЕСКО. Спікер заходу – старший викладач кафедри соціально-гуманітарних дисциплін та мовної підготовки Глущенко Ганна Борисівна. 

Зі вступним словом виступили перший проректор академії, доктор педагогічних наук, доцент Позднякова Олена Леонтіївна, проректор з наукової роботи та інноваційної діяльності, доктор соціологічних наук, професор Гордієнко Наталія Миколаївна, перший проректор університету-партнера, кандидат юридичних наук, доцент Алфьорова Тетяна Миколаївна та завідувачка кафедри міжкультурної комунікації та соціально-гуманітарних дисциплін Дніпровського гуманітарного університету Крашеніннікова Тетяна Валеріївна.

Початок заходу був присвячений українській мові, її ролі для громадян України та українського суспільства. Розглянута роль різних мов у мовній картині світу людини-користувача мови, торкнулися питання кількості мов у світі загалом і питання мовних меншин в Україні, мов інтернету, проблеми вимирання мов тощо. Завершальний блок заходу був присвячений німецькій мові як мові національної меншини України: історія її появи на території нашої держави, поселення німців-менонітів на Запоріжжі та їхній внесок у розвиток нашого краю, німецькі запозичені слова в українській мові. 

Кількість учасників, а їх було понад 80, свідчить про те, що проблеми рідної мови завжди актуальні і хвилюючі. Студенти активно слухали, брали участь у конкурсах і обговоренні питань, порушених організаторами. 

Всіх вітаємо з Днем рідної мови! Нехай українська мова та інші мови світу розвиваються і розквітають