Соборність та стійкість: об’єднані заради майбутнього

Круглий стіл на тему: «Соборність та стійкість: об’єднані заради майбутнього»

До Дня Соборності України у Хортицькій національній академії відбувся круглий стіл на тему: «Соборність та стійкість: об’єднані заради майбутнього». Захід пройшов у атмосфері відкритого та натхненного обговорення, обміну думками та досвідом. Круглий стіл відкрив заступник директора Департаменту освіти і науки Запорізької ЗОВА Віктор Захарчук. Він наголосив, що ідея соборності була і залишається базовою національною цінністю українців, які у героїчній боротьбі доводять свою згуртованість і спільне прагнення жити у вільній державі, яка сама визначає власне майбутнє.

Соборність передбачає не лише пам’ять про спільне минуле, але й потребує згуртованої співпраці заради майбутнього. Тож у першій частині заходу учасники круглого столу обговорили питання гармонізації та збалансованості взаємодії всіх учасників освітнього процесу. До дискусії долучилися колеги з Мелітопольського державного педагогічного університету імені Богдана Хмельницького: ректор Наталя Фалько, проректор з наукової, інноваційної роботи та міжнародної співпраці Тетяна Коноваленко, декан факультету інформатики, математики та економіки Ернест Муртазієв, начальник відділу освіти Широківської громади Денис Іваніченко, стейкхолдери: голова правління ГО «Дивосвіт», директор Запорізького єврейського общинного центру «Мазаль Тов» Інеса Носенко та координаторка волонтерського напрямку «Інклюзія та взаємодія» руху «Твори добро, Україно» Юлія Рогачевська, керівники структурних підрозділів Хортицької національної академії: перший проректор Олена Позднякова, проректор з наукової роботи та інноваційної діяльності Наталія Гордієнко, директор педагогічного фахового коледжу академії Володимир Смоляк та директор наукового ліцею академії Олена Казаннікова. 

Протягом обговорення пролунали цікаві думки щодо напрямів співпраці та взаємодії освітніх інституцій зі стейкхолдерами, роботодавцями, органами влади, посилення синергії всіх зацікавлених сторін заради найбільш ефективного використання багатих ресурсів та потенціалу системи освіти нашого регіону.

У другій частині заходу регіональний координатор Всеукраїнської програми ментального здоров’я «Ти як?» Сергій Дружинін, практичний психолог Запорізької обласної психіатричної лікарні, надав низку корисних порад освітянам щодо подолання стресу та запобігання професійному вигоранню. Пан Сергій також ініціював панельну дискусію «Ментальне здоров’я. Подолання стигми», до якої долучилися усі учасники круглого столу, а також науково-педагогічні працівники кафедр психології та соціальної роботи і педагогіки та методик навчання академії. 

Учасники дискусії погодились, що для реалізації освітньої синергії кожен освітянин та кожен українець загалом має виявляти в реаліях сьогодення значну психологічну стійкість. На завершення заходу всі присутні символічно взялись за руки, демонструючи єдність та бажання працювати разом заради Перемоги! Після завершення круглого столу учасників заходу привітали святковим концертом артисти Запорізької обласної філармонії.

Ми впевнені, що впровадження освітніх інновацій, багатовекторна взаємодія та об’єднання зусиль представників громад, роботодавців, органів влади – це ключові компоненти стійкості та процвітання. Дякуємо всім учасникам круглого столу за цікаву рефлексію! Тільки разом ми можемо досягнути спільної мети – Перемоги! Тож єднаймося заради майбутнього та процвітання нашої держави!