Хортицька національна академія

23 листопада у межах проєкту «Контролюй своє майбутнє» (Вільнюс, Литва) викладачі і студенти Хортицької національної академії мали можливість познайомитися із унікальним досвідом Ромуальдаса Брузга – музиканта, музичного педагога-методиста, відомого у Литві фахівця із музичної діяльності людей з обмеженими можливостями, який присвятив цій справі понад 30 років свого життя. 

Ромуальдас Брузга – піонер альтернативної адаптованої музичної творчості «Музика кольорів» (The Music of Color’s). Він розробив методику оркестрової роботи для людей з інвалідністю, що дало можливість у 1993 році заснувати ансамбль народної музики «Пляушкутіс», яким пан Брузга керує до цього часу.

У 1996 році разом з однодумцями він заснував «Оркестр кольорів» для дітей та молоді з обмеженими можливостями та багато років був його художнім керівником. Також він був одним із ініціаторів створення «Національного оркестру музики кольорів для інвалідів», а пізніше міжнародного оркестру інвалідів «FECO» (Перший європейський оркестр кольорів), був диригентом цього колективу. 

У 2006 році Ромуальдаса Брузга нагороджено медаллю Ордену Литовської Республіки «За заслуги перед Литвою», а у 2007 році у номінації «Союзу людей з обмеженими можливостями» він отримав звання «Честь року» за створення найвідомішого художнього колективу інвалідів та популяризацію мистецтва інвалідів у Литві та за кордоном. У 2008 році діяльність оркестра пана Брузга отримала міжнародне визнання: колектив виграв у національному конкурсі «Handinnov Europe 2008» (Франція), а у 2015 році на святковому заході LTV для людей з інвалідністю «Руйнування стін» оркестр під керівництвом Ромуальдаса Брузга отримав нагороду в номінації «За досягнення в мистецтві». Оркестр і сьогодні багато гастролює та долучається до різноманітних мистецьких проєктів.

У межах заходу Ромуальдас Брузга розкрив специфіку власного методу навчання музиці людей з інвалідністю. Його унікальність полягає у тому, що на початковому етапі вивчення музичної грамоти та техніки гри на музичних інструментах замість нот та для позначення відповідних клавіш і ладів на музичних інструментах педагог використовує кольори. Це дозволяє музикантам швидше опанувати різні інструменти (клавішні, струнні, духові, ударні) як для гри соло, так і для виконання в оркестрі.

Інноваційний підхід Ромуальдаса Брузга має велику цінність, адже він дозволяє людям з інвалідністю долучитися до музичного мистецтва і через звукові образи розповісти світу про свої враження, почуття та емоції. Колектив академії щиро вдячний пану Ромуальдасу, сподіваємося на продовження та поглиблення співробітництва!