90-РОКОВИНИ ГОЛОДОМОРУ 1932-1933 рр. В УКРАЇНІ

ГОЛОДОМОР 1932-1933 рр. В УКРАЇНІ

У Хортицькій національній академії 23 листопада 2023 року в режимі он-лайн відбувся просвітницько-виховний захід, присвячений Дню пам’яті жертв голодоморів в Україні. Модератором і натхненником заходу став кандидат історичних наук, доцент, доцент кафедри соціально-гуманітарних дисциплін та мовної підготовки О. Волошко, з доповідями виступили студенти Є. Комісарова, Д. Школяренко та А. Шульгаєвич. 

У виступах відзначалося, що ідеологом використання голодомору для досягнення політичної мети і першим організатором голодомору (1921-1923 рр.) в Україні був очільник компартії – В. Ленін. За його ініціативи у часи запровадження НЕПу і скасування продрозкладки, навесні 1921 р.,  в Україні, де відбувся величезний недорід зернових, вона була не тільки збережена, але й посилена, аби спричинити голодомор і за його допомогою задушити антикомуністичний повстанський рух українських селян.

У 1932-1933 рр. Й. Сталін разом зі своїми поплічниками В. Молотовим, Л. Кагановичем, С. Косіором, В. Постишевим, В. Чубарем та М. Хатаєвичем організували в Україні ще страшніший голодомор, аби зламати опір селян насильницькій колективізації. Голодомор набув катастрофічних масштабів. Померли мільйони українців, і серед них діти. 

28 листопада 2006 року Верховна Рада України ухвалила закон «Про Голодомор 1932–1933 років в Україні», згідно з яким Голодомор був визнаний геноцидом українського народу, що офіційно визнали 32 держави світу. 

Захід зібрав і об’єднав чимало небайдужих до історичних подій і подій українського сьогодення викладачів і студентів академії. Наприкінці його учасники відзначили, що злочини комуністичного режиму проти українського народу не мають терміну давності і вшанували пам’ять жертв голодоморів в Україні хвилиною мовчання.