Круглий стіл до Дня працівника соціальної сфери України

Круглий стіл до Дня працівника соціальної сфери України

“Трансформація ролі соціального працівника в умовах воєнного стану на території прифронтового регіону” – саме цю тему обговорювали на круглому столі у Хортицькій національній академії, що був приурочений до Дня працівника соціальної сфери України. 

Умови воєнного стану в нашій державі вимагають суттєвих якісних перетворень у роботі соціальних працівників. Роль фахівців соціальної сфери стає дедалі більш  необхідною для надання допомоги вразливим групам населення, які постраждали внаслідок повномасштабного вторгнення росії в нашу країну. Трансформація роботи соціального працівника полягає у поєднанні багаторічного досвіду з необхідністю вирішувати особливі виклики, які виникають в умовах війни. Саме зараз формується феномен української соціальної роботи на засадах морального обов’язку, взаємопідтримки, відданості кожного громадянина у поєднанні з професійною діяльністю фахівців із соціальної роботи.

У зустрічі взяли участь науковці, практичні соціальні працівники провідних установ, що надають соціальні послуги на території Запорізької області, а також представники міжнародних благодійних фондів, громадські діячі, волонтери та представники ветеранських організацій. 

Учасники круглого столу підкреслили важливу роль у забезпеченні гуманітарної допомоги тим, хто опинився в складних умовах війни. Соціальні працівники зазначили необхідність психологічної підтримки для подолання травм і стресів, викликаних війною, допомоги у соціальній адаптації в нових умовах людям, які були вимушені переселитися чи втратили свої домівки. 

Трансформація ролі соціального працівника також полягає у посиленні співпраці з різноманітними гуманітарними та медичними організаціями. Це дозволяє краще координувати зусилля та максимально ефективно використовувати ресурси для надання допомоги. 

В умовах війни роль соціальних працівників в Україні стає надзвичайно важливою. Ці фахівці повсякчас виявляють велику відвагу та відданість у своїй роботі, особливо працюючи на прифронтових територіях. Їхні зусилля, спрямовані на підтримку і захист найбільш вразливих членів суспільства в ці складні часи, надзвичайно важливі! 

   За підсумками обговорення учасники зустрічі дійшли висновку, що сучасні реалії життя вимагають конкретних змін у наданні освітніх послуг здобувачам освіти, які обрали професію соціального працівника. Було почуто всіх стейкхолдерів, їх побажання будуть враховані. Узагальнений результат обговорення теми засідання круглого столу буде  використано при внесенні змін до освітньо-професійної програми з підготовки соціальних працівників. 

Щиро дякую усім учасникам круглого столу за активну участь в обговоренні його питань!