Всеукраїнський радіодиктант національної єдності – 2023

Всеукраїнський радіодиктант національної єдності

У зв’язку зі змінами в церковному календарі День української мови та писемності вперше в Україні відзначили 27 жовтня 2023 року. Цього дня Хортицька національна академія традиційно долучилася до написання Радіодиктанту національної єдності, оригінльний текст для якого написала поетеса, перекладачка, авторка прозових творів і лавреатка Шевченківської премії Катерина Калитко. Диктант мав назву «Дороги України». Текст читав актор і театральний режисер Олексій Гнатковський – зірка кінострічки «Довбуш».

Разом із «Дорогами України» мандрували просторами нашої держави близько 50 студентів та викладачів нашого навчального закладу, які стали учасниками  національного флешмобу, метою якого є єднання навколо українського Слова. Від Харкова до Львова (а саме про ці дороги йшлося в диктанті) проносилися в нашій уяві страшні картини сьогочасної дійсності України: обвуглене збіжжя, згорілий танк, підірвані мости. І разом із цим постали перед нами і відра яблук та абрикос, гори гарбузів і кукурудзи, мальовничі віконниці затишних осель та ворота з лебедями. Такі образи мирного життя демонструють віру у відродження України, милування її красою та людьми. Ці дороги – це «нитки любові» до нашої Батьківщини, впевненість у її світлому майбутньому. 

Участю в Диктанті учасники ствердили, що  Українська мова – це важливий чинник нашої ідентичності, мова є націєтворчою одиницею, вона ніколи не роз’єднує, а  навпаки – Єднає українців.  

Кафедра соціально-гуманітарних дисциплін та мовної підготовки висловлює щиру вдячність студентам та викладачам, які стали активними учасниками заходу.