Пам’яті Лідії Василівни Сохань

Ректорат і науково-педагогічний колектив Хортицької національної академії глибоко сумує через непоправну втрату – 2 лютого 2022 року пішла з життя Лідія Василівна Сохань, відомий український вчений, доктор філософських наук, професор, член-кореспондент Національної академії наук України, голова Української наукової школи мистецтва життєтворчості особистості. 

Колектив нашого закладу з Лідією Василівною Сохань пов’язувала багаторічна плідна співпраця, починаючи з 1990-х років, коли Л. В. Сохань була науковим керівником Всеукраїнського науково-педагогічного експерименту за темою: «Комплексна психологічна, медична, педагогічна реабілітація вихованців санаторних шкіл-інтернатів», що проводився на базі Хортицького навчально-реабілітаційного багатопрофільного центру. Співпраця авторитетного вченого з колективом нашого закладу виявилась надзвичайно плідною та цікавою, адже саме Хортицький центр став флагманом експериментальної практики за напрямом системної реалізації концепції мистецтва життєтворчості особистості, яка була не тільки стрижнем дослідницьких інтересів Лідії Василівни, а й виявилась науковим базисом її індивідуального стилю життя, що унікальним чином поєднував академічну раціональність і ліричну поезію, філософські роздуми й активну організаційну роботу, вишукану жіночість і безперечний авторитет у науковій спільноті. Як результат, багатогранний потенціал Лідії Василівни репрезентований не тільки у численних наукових виданнях (монографіях, науково-методичних посібниках і фахових статтях), а й у її творчих працях: поетичних творах, збірниках афоризмів і сентенцій, автобіографічних спогадах. 

Для ректорату і колективу Хортицької національної академії Лідія Василівна Сохань назавжди залишиться мудрим і людяним Учителем, спілкування з яким завжди було сповнене оптимізмом, натхненням, щирістю та безмежною любов’ю. Ці особистісні якості Л. В. Сохань були яскравим виявленням життєтворчої позиції, про яку краще за все сказала сама Лідія Василівна:

«Воспевая жизнь благоговейно, 

Пролагаю в ней свои пути».

Колектив Хортицької національної академії висловлює глибокі співчуття рідним та близьким Л. В. Сохань, її колегам, однодумцям та учням.

Вічна пам’ять…