День Європи

Україна – це Європа!
Багато років тому на нашому континенті
була встановлена традиція святкування
    Дня Європи для відзначення досягнутих миру і єдності.
Сьогодні єдність на нашому континенті наближає
нас до святкування першого дня нашого миру.
Щороку з завтрашнього дня 9 травня
ми будемо шанувати нашу історичну єдність –
єдність всіх європейців, які знищили нацизм
і переможуть рашизм.

Володимир Зеленський

09 травня 2024 року у Хортицькій національній академії пройшло святкування Дня Європи, організоване кафедрою соціально-гуманітарних дисциплін та мовної підготовки. Модератор – Ганна Глущенко. 

Щорічно у травні європейські країни відзначають цей День, присвячений співпраці держав континенту та євроінтеграції. Враховуючи події Євромайдану та підписання Україною Угоди про Асоціацію з ЄС у 2014 році, це свято набуло не просто символічного значення. З 2023 року Україна вперше розпочала відзначати цю подію одночасно з іншими країнами Євросоюзу. Учасники заходу згадували про історію європейської інтеграції та, як народи, що свого часу ворогували, зуміли об’єднатися заради спільного майбутнього. Також була проведена пізнавальна вікторина, яка продемонструвала історичну роль України і талановитих українців, Юліуша Словацького, Міхая Емінеску, Юрія Кондратюка, Данила Самойловича, Сергія Корольова  та інших, у світових досягненнях.

Цей день – про єдність, підтримку демократичних європейських цінностей, взаємоповагу. І Україна постійно доводить свій європейський вектор розвитку, сьогодні – важкими втратами, але нескорена…