У Запорізькій області учасники бойових дій та члени їхніх сімей можуть отримати грант на створення власного бізнесу.

В Центрі ветеранського розвитку відбулася зустріч представників центру зайнятості з ветеранами та членами їх сімей. В рамках зустрічі присутнім надали інформацію про умови та критерії отримання грантів для розвитку власного бізнесу. 

Відкрила захід проректорка з освітнього процесу, інвестиційної діяльності та роботи з ветеранами Елліна Позднякова-Кирбят’єва. «Держава разом із громадянським суспільством має взяти відповідальність за якісну реінтеграцію українських ветеранів, які повертаються з війни. Однією з ключових потреб є працевлаштування та підвищення їх конкурентоспроможності на ринку праці. Державна служба зайнятості пропонує учасникам бойових дій, ветеранам та членам їх сімей послуги з навчання, перенавчання на нову професію, супровід в отриманні грантів на відкриття власної справи. Повноцінна реінтеграція ветеранів та їхніх родин сприятиме відновленню України», – наголосила вона.

Запрошена гостя Інна Силантьєва, наукова співробітниця Інституту держави і права ім. В.М.Корецького НАН України, віце президентка громадської організації «Трибуна жінки»,  поділилася власним досвідом ведення бізнесу, надала практичні поради та підтримала присутніх ветеранів в їх прагненні до відкриття власного бізнесу.

«Навіть у цей час держава піклується про розвиток бізнесу та підтримує учасників бойових дій. Отримане фінансування надасть змогу почати власну справу або розширити бізнес всім, хто має план, необхідні навички та бажання», – зазначила начальник управління реалізації політики зайнятості Запорізького обласного центру зайнятості Тетяна Заліпяцька.

Юлія Сярова, заступник начальника начальника управління реалізації політики зайнятості Запорізького обласного центру зайнятості, ознайомила присутніх з програмою «Грант для ветеранів та членів їхніх сімей», яка реалізується в рамках урядового проєкту «єРобота». Пані Юлія розповіла, що програма діє з квітня минулого року і спрямована на розбудову ветеранського бізнесу в Україні, створення стабільного джерела доходу та нових робочих місць. Також представниці центру зайнятості проінформували, що послугу можуть отримати громадяни України – фізичні особи або фізичні особи-підприємці, які мають статус учасників бойових дій, осіб з інвалідністю внаслідок війни або є членами їх сімей. Згідно урядової програми «Грант для ветеранів» отримати можна від 250 тисяч до 1 мільйона гривень. 

На зустрічі  присутні дізналися умови надання гранту. Гранти можуть бути використані на оренду приміщень, закупівлю сировини, оплату рекламних послуг та інших потреб для розвитку бізнесу. Найпопулярнішими сферами діяльності серед отримувачів гранту є: відкриття кафе, виготовлення та продаж дитячих речей, відкриття салону краси, виробництво меблів та виробів для дому, послуги шиномонтажу, відкриття центру розвитку дитини. На сьогодні в Запорізькій області є 8 схвальних рішень на отримання гранту. Наприклад, ветеран війни відкрив капсульний готель у Запоріжжі. 

Слід зазначити, що Центр ветеранського розвитку надає безкоштовні консультації ветеранам, інвалідам війни та членам їх сімей щодо подання заяв, складання бізнес-планів, ведення бізнесу.

Сьогоднішня зустріч стала важливим кроком у підтримці ветеранів у їхньому прагненні реалізувати бізнес-проекти та створити стабільне джерело доходу, забезпечуючи їхнє соціальне та економічне відновлення.