В Центрі ветеранського розвитку на базі Хортицької національної академії відбулася зустріч з ветеранами, учасниками бойових дій, представниками громад та посадових осіб Запорізької обласної державної адміністрації.

Учасники круглого столу обговорили механізми підвищення ефективності отримання соціальних, психологічних і медичних консультацій та презентували власний досвід надання послуг військовослужбовцям, ветеранам та їхнім родинам. 

Під час заходу заступник голови Запорізької обласної державної адміністрації, Євген Мироненко, наголосив, що обласна влада продовжує системну роботу в напрямку допомоги ветеранам як в обласному центрі, так і в усіх територіальних громадах області.

Наталя Будяк, радниця голови ЗОДА, підкреслила потребу в інформуванні та консультаційній допомозі військовослужбовців, ветеранів, членів їхніх сімей, які переживають руйнацію звичного життя. Олена Сороченко, радниця голови ЗОДА з питань ветеранської політики, поінформувала присутніх про створення підрозділу з ветеранської політики в структурі обласної влади.

Регіональний координатор Всеукраїнської програми ментального здоров’я «Ти як?» Сергій Дружинін вкотре наголосив про необхідність дбайливого та шанобливого ставлення до ветеранів війни, демобілізованих захисників та захисниць України. «Найголовніше після повернення з війни – це реінтеграція до мирного цивільного життя. Соціальний супровід ветеранів війни та їхніх родин, а також координація зусиль з нашого боку повинні стати основою ветеранської політики», – зазначив він. 

Директор КУ «Центр підтримки внутрішньо переміщених осіб, ветеранів війни та членів їх родин» Мелітопольської міської ради Запорізької області Генадій Коноваленко поділився власним досвідом щодо роботи з військовими та ветеранами та ідеями, як важливо саме зараз розвивати ветеранську політику. Також він запропонував присутнім свою консультаційну допомогу.

Представник Широківської територіальної громади Михайло Гречуха підняв питання вдосконалення комунікації між державою, громадянським суспільством та військовими задля вироблення нових підходів до реалізації заходів соціального захисту: спрощення процедури отримання статусу учасника бойових дій, проходження ВЛК, мінімізацію бюрократичних перешкод під час отримання різноманітних довідок, виписок, актів тощо.

В свою чергу проректорка Хортицької національної академії Елліна Позднякова-Кирбятьєва нагадала, що створений «Центр ветеранського розвитку» уже активно допомагає ветеранам та їх сім’ям, надаючи психологічні та консультаційні послуги. «Наші ветерани — це ті, хто відважно захищав всіх нас і наші родини. Дуже важливо, щоб ми надавали нашу підтримку, щоб забезпечити їхню реадаптацію у цивільному житті. Вже зараз ми повинні бути готовими до надання комплексної соціальної допомоги та підтримки ветеранів», — наголосила вона.

На зустрічі були присутні також працівники Центру ветеранського розвитку. «Дана зустріч є надзвичайно важливою, адже нам необхідно знати, що турбує наших ветеранів, які питання потребують вирішення, як правильно побудувати ветеранську політику на рівні громади. Наразі потрібно забезпечити інформаційну доступність наявних можливостей та послуг для ветеранів», – зазначив ветеран, доцент кафедри менеджменту та туризму Олексій Риженко.

Всі присутні поділилися власним досвідом, висловили своє бачення вирішення першочергових проблем ветеранів та підтримки їхнього повернення до мирного життя. Усі зауваження та пропозиції учасників бойових дій взяті до уваги і подальшого вирішення.