Bідкриття Центру ветеранського розвитку

Bідкриття Центру ветеранського розвитку

Перший у Запорізькій області Центр ветеранського розвитку запрацював на базі комунального закладу вищої освіти «Хортицька національна навчально-реабілітаційна академія» Запорізької обласної ради.

25 січня 2024 року відбулася важлива подія – відкриття Центру ветеранського розвитку. Основною метою центру є надання ветеранам війни, демобілізованим особам та членам їх сімей, членам сімей загиблих (померлих) ветеранів війни та захисників України послуг з підтримки під час переходу від військової служби до цивільного життя, визначення пріоритетності потреб та допомога в пошуку найбільш оптимальних та ефективних інструментів їх реалізації. 

У церемонії відкриття Центру взяли участь Міністр у справах ветеранів України Юлія Лапутіна, голова Запорізької обласної військової адміністрації Юрій Малашко, заступниця Міністра у справах ветеранів України Світлана Кашенець , заступник директора Департаменту забезпечення переходу від військової служби до цивільного життя Міністерства у справах ветеранів Ігор Костріков, радник міністра у справах ветеранів Руслан Тупілко, директорка Департаменту освіти і науки ЗОДА Людмила Бухаріна, заступниця директора Департаменту соціального захисту населення ЗОДА Вікторія Герасименко, керівництво та колектив «Хортицької національной академії», депутати Запорізької обласної ради. 

Під час урочистого заходу Юлія Лапутіна та Юрій Малашко нагородили військовослужбовців, а також волонтерів, які підтримують захисників і захисниць України, ветеранів і членів їх родин.

Центр ветеранського розвитку має стати місцем, де демобілізовані Захисники й Захисниці України та члени їхніх родин матимуть змогу отримувати необхідну психологічну, соціальну, юридичну допомогу, фізичну реабілітацію, проходити професійну підготовку та перепідготовку, зустрічатися аби обмінятися досвідом, знайти однодумців, обговорити наболіле.

Окрім цього, «Хортицька національна академія» буде готувати «Помічників ветерана». Слухачів навчальної програми готуватимуть за шістьма напрямками: нормативно-правова база захисту прав ветеранів, соціальний захист ветеранів, реабілітація ветеранів війни та членів їхніх сімей, психологічні та комунікативні стратегії у роботі, професійна адаптація ветеранів до цивільного життя та організація роботи та документообігу фахівця по роботі з ветеранами. Міністр у справах ветеранів України доручила керівництву «Хортицької національної академії» розробити освітню програму з підготовки воєнного психолога.

«Хортицька національна навчально-реабілітаційна академія» має всі необхідні ресурси для забезпечення ветеранам освітніх та реабілітаційних послуг. Під керівництвом викладачів та фахівців ветерани отримають можливість вдосконалення навичок, здобуття нових знань, реадаптації, реінтеграції та висококваліфікованої підтримки.

Співробітництво між Міністерством у справах ветеранів, Запорізькою військовою адміністрацією, Запорізькою обласною радою та «Хортицькою національною навчально-реабілітаційною академією» покликане створити простір, де ветерани зможуть розвиватися та повертатися до повноцінного життя. Центр ветеранського розвитку – не лише сприятливе середовище, але й можливість для ветеранів реалізувати свій потенціал. Одна із задач центру – забезпечити співпрацю з громадськими організаціями, лікарнями, навчальними закладами, міжнародними фондами, організаціями, компаніями для надання необхідної допомоги. Ветерани заслуговують на нашу повагу та підтримку, і цей центр може стати ключем до їхнього нового успішного життя. 

Проректорка з освітнього процесу та інвестиційної діяльності Елліна Позднякова-Кирбят’єва презентувала концепцію роботи Центру ветеранського розвитку та запросила відвідати аудиторії, де гості мали нагоду спробувати один з методів психологічної реабілітації – арттерапію.

Центр ветеранського розвитку — проєкт Міністерства у справах ветеранів на виконання плану заходів на 2023—2024 роки з реалізації Національної стратегії зі створення безбар’єрного простору на період до 2030 року.

«Хортицька національна навчально-реабілітаційна академія» буде і надалі співпрацювати та підтримувати ветеранів у їхньому новому житті!