Хортицька національна академія потребує ремонту!

Хортицька національна академія потребує ремонту!

Сьогодні будівлю закладу освіти відвідала депутатська група Запорізької обласної ради. 

Хортицька національна академія є символом освіти, науки та культури, але ситуація змінилася після ракетного обстрілу, який став справжнім викликом для цієї установи. 3 та 11 жовтня 2022 в результаті влучання ракет нищівних руйнувань зазнала основна будівля академії. Багато учнів, студентів, викладачів та працівників залишились без навчальних та робочих місць. Наслідком ракетних обстрілів закладу стало руйнування основного корпусу академії, який потребує капітального ремонту. Рівень руйнування будівлі середній, конструкція майже не ушкоджена. Вибуховою хвилею вибито 95% вікон, вибиті та потрощені внутрішні двері, стеля, підлога у навчальних аудиторіях та приміщеннях усіх трьох поверхів, меблі, обладнання, пошкоджено авдиторії та комп’ютерні кабінети академії з відповідним обладнанням. Матеріально-технічна база, реабілітаційне обладнання, бібліотечний фонд постраждали на 50-60% (за попереднім підрахунком), дах зруйновано повністю та потребує капітального ремонту. Після першого дощу виявлено протікання з третього до першого поверху у більшості приміщень закладу. Обладнання спортивної зали і їдальні пошкоджено на 90 % (залишилися тільки стіни). Внаслідок обстрілів постраждала система опалення, водою залито та пошкоджено навчально-дидактичні матеріали та частково архів. Ушкоджено до 40% паркану, зелені насадження, теплиця.

На початку літа навчальний заклад взялися відновлювати запоріжці — волонтери організації «Добробат». Проте коштів, зібраних волонтерами на ремонт, не вистачає. Аби підготувати будівлю до осінньо-зимового періоду, добробатівці вже встановили 60 вікон в основному корпусі, а також у їдальні та медичному блоці. Найближчим часом планується встановлення ще 50-ти вікон.

Слід зазначити, що постановою КМУ №770 від 25,07,2023 року «Про виділення коштів з фонду ліквідації наслідків збройної агресії» було погоджено виділення коштів з фонду ліквідації наслідків збройної агресії на об’єкт «Капітальний ремонт будівлі Хортицької національної академії, пошкодженої внаслідок збройної агресії Російської Федерації». Однак, виділені кошти наразі неможливо освоїти, бо пленарне засідання сесії обласної ради ніяк не відбудеться. 

Депутати Запорізької обласної ради ретельно обстежили пошкоджені будівлі та інфраструктуру академії, а також закликали колег зібратися на пленарне засідання та ухвалити технічне рішення щодо передачі функції замовника Службі відновлення та розвитку інфраструктури у Запорізькій області. 

З метою вирішення даного питання, колектив Хортицької національної академії звертається до депутатів Запорізької обласної ради щодо підтримки закладу, організації і проведення сесії Запорізької обласної ради.