Міжнародний день рідної мови

Міжнародний день рідної мови

Мова – це кров, що оббігає тіло нації.
Виточи кров – умре нація.

Юліан Дзерович

21 лютого в Хортицькій національній академії пройшов щорічний просвітницько-виховний захід, присвячений Міжнародному дню рідної мови, який був проголошений з ініціативи Бангладеш і затверджений на Генеральній конференції ЮНЕСКО у 1999 році. Цей день відзначається в усьому світі з 2000 року як свято, яке покликане нагадати про лінгвістичне і культурне розмаїття і багатомовність світу. Модераторами заходу були кандидат філологічних наук, доцент Б.В. Корнелюк і старший викладач кафедри соціально-гуманітарних дисциплін Г.Б. Глущенко.

Цьогоріч учасники заходу дізналися багато нового про рідні мови корінних мешканців України, зокрема киримли, гагаузів, караїмів, а також народів і спільнот, які з давніх-давен живуть на території нашої держави: румеїв, урумів, євреїв, менонітів та ін. Учасники довідалися, наскільки органічно мови цих народів phone cases launcestonyou can look here50% off with code вплетені в канву української мови та культури, а також як їхня історія відлунює в житті нашого рідного Запоріжжя. Презентацію з цікавими та захоплюючими фактами доповнила гра в Kahoot, яка надала заходу динаміки й азарту.

Сподіваємося, що українське суспільство, незалежно від національних, політичних поглядів та релігійного виховання, нарешті оцінить той скарб, яким володіє, – МОВУ.