Привітання до Всесвітнього дня психічного здоров’я

Шановні колеги та здобувачі вищої освіти!

Щиро вітаємо вас із Всесвітнім днем психічного здоров’я!

Не викликає сумнівів, що психічне (ментальне) здоров’я є безцінним скарбом кожної людини. Як наголошує Всесвітня організація охорони здоров’я, цей стан дозволяє нам почуватися благополучними та енергійними, зберігати емоційну рівновагу у стресових ситуаціях, швидко відновлювати ресурс після втоми, довго зберігати працездатність. Рівень психічного здоров’я безпосередньо впливає на якість життя та стосунків, дозволяє відчувати повноту кольорів та смаків кожного дня, дивуватися, бачити певні причини для радості та вдячності навіть у скрутних обставинах.

Водночас, протягом війни, ми зустріли численні та складні виклики щодо підтримки свого психічного здоров’я. Під впливом тривалого стресу психіка поступово втрачає гнучкість, резерви життєстійкості починають виснажуватися, а діапазон «емоційної гойдалки» все більше ускладнює повернення до стану врівноваженості. Незважаючи на це, ми знов і знов переконуємося, що здатні робити неможливе: планувати за умов невизначеності, реалізувати свої здібності без очікування на кращі часи, і головне – допомагати іншим та поновлювати через це власні сили!

Для покращення психічного здоров’я психологи радять концентруватися на колі справ, які підвладні нашому впливу та контролю. Адже саме ми спроможні помітити настрій наших близьких та підтримати їх, коли це потрібно; ми можемо полити квітку та нагодувати голодних тварин чи пташок; ми здатні передати власні емоції через малюнок, вірш, пісню, вишивку. Якщо придивитися, можна помітити, що нас оточує добро з боку інших людей, які піклуються про наше благополуччя та щиро бажають нам успіху. Кожен день дарує нам можливості для почуття вдячності, єдності та радості. Отже, шановні колеги та студенти, продовжуємо переможно долати всі виклики сучасного життя та робити цей світ більш світлим, теплим та приємним!

З повагою

колектив кафедри психології та соціальної роботи