Всеукраїнська студентська науково-практична інтернет-конференція «Розвиток особистості молодшого школяра: сучасні реалії та перспективи»

Всеукраїнська студентська науково-практична інтернет-конференція

27-28 жовтня 2022 р. у Прикарпатському національному університеті імені Василя Стефаника відбулась Всеукраїнська студентська науково-практична інтернет-конференція «Розвиток особистості молодшого школяра: сучасні реалії та перспективи». Організаторами заходу виступили Міністерство освіти і науки України, провідні заклади вищої освіти країни, в числі яких і Хортицька національна академія.

 

Офіційне відкриття конференції розпочалося з вітального слова проректора з науково-педагогічної роботи Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника, доктора фізико-математичних наук, професора Шарина Сергія Володимировича. Під час свого виступу Сергій Володимирович наголосив, що на сьогодні в Україні провадиться реформування галузі початкової освіти як відповідь на суспільний запит, адже початкова школа покликана стати фундаментом, на якому будується засвоєння системи наукових понять. Вона є першим етапом у розвитку інтелектуальних можливостей, формуванні творчих здібностей, самостійності учнів у навчанні, у спрямуванні їхньої навчальної діяльності.

Від імені Хортицької національної академії всіх учасників конференції привітала ректор, доктор педагогічних наук, професор Нечипоренко Валентина Василівна, наголосивши на актуальності проблематики конференції. «Невипадково, організатором конференції виступив Прикарпатський національний університет імені Василя Стефаника – заклад вищої освіти, що відомий в Україні як один з університетів, який перебуває в авангарді актуальних наукових досліджень, є осередком формування нових тенденцій і парадигмальних зразків інноваційної освітньої теорії та практики» – зазначила Валентина Нечипоренко.

Спікери висловили сподівання, що наукова дискусія буде плідною, дасть змогу згенерувати нові ідеї як для освітян щодо розвитоку особистості молодшого школяра в Новій українській школі, а також побажали усім учасникам миру, міцного здоров’я, гараздів, благополуччя в їхніх родинах, творчої наснаги і генерування нових конструктивних ідей.

 

Після офіційного відкриття конференції розпочалося пленарне засідання, в межах якого спікери конференції презентували свої доповіді. Від Хортицької національної академії виступив здобувач другого (магістерського) рівня вищої освіти спеціальності Початкова освіта Карпачов Кирило з доповіддю на тему «Актуальність формування навичок інформаційної безпеки у молодших школярів, як складової їх інформаційної компетентності».

 

28 жовтня конференція перейшла у формат секційних засідань. Під час дискусій учасники торкалися актуальних проблем навчання, виховання та розвитку учнів молодшого шкільного віку в Новій українській школі; інновацій в освітньому процесі початкової школи; психолого-педагогічних та соціальних умов формування особистості учнів молодшого шкільного віку в освітньому середовищі Нової української школи; дистанційного і змішаного навчання в умовах війни; проблем наступності освітнього процесу в закладах дошкільної та загальної середньої освіти; організації інклюзивної освіти в середовищі Нової української школи; проблем фахової підготовки майбутніх учителів початкових класів у контексті стандартизації.

Наприкінці заходу було підбито підсумки роботи конференції, а всіх зацікавлених запрошено до співпраці. Анонсовано, що за результатами роботи конференції буде видано Збірник тез доповідей Всеукраїнської студентської науково-практичної інтернет-конференції «Розвиток особистості молодшого школяра: сучасні реалії та перспективи».