Круглий стіл “Соціальна адаптація і реабілітація постраждалих від війни: теоретико-правові засади та стратегія їх вдосконалення”

Соціальна адаптація і реабілітація постраждалих від війни

15 серпня у головному корпусі Київського національного університету відбувся круглий стіл на тему: “Соціальна адаптація і реабілітація постраждалих від війни: теоретико-правові засади та стратегія їх вдосконалення”.

Ініціатором проведення виступив КЗВО “Хортицька національна навчально-реабілітаційна академія” ЗОР. Співорганізаторами заходу були ГО “Асоціація соціального розвитку через право” та Київський національний університет імені Т.Г.Шевченка, у корпусі якого і відбулась подія.

З доповідями про напрацювання Хортицької національної академії у сфері реабілітації та адаптації дітей та молоді з особливими потребами виступили ректор академії В.В. Нечипоренко, проректор з освітнього процесу та інвестиційної діяльності Е.Г. Позднякова-Кирбятʼєва, доцент кафедри соціально-гуманітарних дисциплін Ю.С. Сілявіна та доцент кафедри соціальної роботи Ю.В.Мосаєв.

Впродовж заходу було неодноразово наголошен, що в умовах воєнного стану в країні зростає необхідність надання потрібної соціально-психологічної допомоги особам, які постраждали внаслідок воєнних дій. Було акцентовано, що комплексна реабілітація повинна надаватись у системно-синергетичному взаємозв’язку із забезпеченням безперервної соціалізації. Cаме тому вкрай важливим в даний час є привернення уваги суспільства до обговорення усіх аспектів соціальної адаптації, технологій та методів реабілітації, їх успішної імплементації у систему роботи з постраждалими, аби повернути їх до звичних норм життя та діяльності, забезпечити правовий та соціальний захист в кризових ситуаціях. Виникає нагальна потреба у створенні реабілітаційних хабів, в яких буде забезпечено системний підхід до реабілітації усіх верств населення, що постраждали внаслідок воєнних дій.

Академією було представлено інноваційний досвід, структурно-функціональну модель та концепцію реабілітаційного хабу, що виконуватиме функціональну роль провідного ресурсно-методичного центру в Запорізькому регіоні, слугуватиме апробованою моделлю для створення аналогічних базових структур в інших регіонах країни.

Щиро дякуємо усім учасникам заходу за цікаву дискусію та плідну співпрацю!