VIІ Міжнародна науково-практична конференція «Інновації партнерської взаємодії освіти, економіки та соціального захисту в умовах інклюзії та прагматичної реабілітації соціуму»

Міжнародна науково-практична конференція

19-20 травня 2023 року Навчально-реабілітаційним закладом вищої освіти «Кам’янець-Подільський державний інститут» була проведена VIІ Міжнародна науково-практична конференція «Інновації партнерської взаємодії освіти, економіки та соціального захисту в умовах інклюзії та прагматичної реабілітації соціуму». Під час роботи конференції  науковими досягненнями і здобутками поділились представники вітчизняних наукових та освітніх установ та закладів вищої освіти з різних регіонів України, а також колеги з Польщі та Туреччини.

Традиційно партнером проведення заходу виступила Хортицька національна академія. 

З вітальним словом до учасників конференції звернулась ректор Хортицької національної академії, доктор педагогічних наук, професор Валентина Нечипоренко, зауваживши, що сьогодні пріоритетного значення набувають наукові дослідження інноваційних практик соціально-реабілітаційної допомоги, зокрема, постраждалим під час військових подій та травмованим воїнам, а також осмислення механізмів упровадження та менеджменту реабілітаційних хабів освітньо-реабілітаційних закладів України, розбудова яких сприятиме впровадженню міжнародних стандартів реабілітаційного супроводу різних груп осіб  в умовах воєнного  та післявоєнного стану.

Також учасників конференції привітала проректор з наукової роботи та інноваційної діяльності, доктор соціологічних наук, професор Наталія Гордієнко, наголосивши, що Навчально-реабілітаційний заклад вищої освіти «Кам’янець-Подільський державний інститут» відомий в Україні як один із закладів, який перебуває в авангарді актуальних наукових досліджень, присвячених питанням соціальної та освітньої інклюзії, є осередком формування нових тенденцій і парадигмальних зразків інноваційної реабілітаційної теорії та практики. 

Ключовими науковими напрямками, на яких акцентувались експерти, були: парадигма реабілітації в системі економіки країни, освіта і гуманітарні науки в умовах інклюзії, сучасні умови та перспективи розвитку соціальної реабілітації, психологія розвитку особистості.

На пленарному обговоренні доповідачі наукового зібрання приділили особливу увагу питанню професійних кваліфікацій у системі реабілітації України під час воєнних дій, парадигмі інституціолізації інклюзивної освіти, виробленню міждисциплінарного понятійно-категоріального апарату інклюзивної освіти, забезпечення безбар’єрного простору щодо отримання соціальних послуг тощо.

Науково-практична конференція відбулась в атмосфері відкритості і довіри, творчої співпраці і конструктивної дискусії. Результати конференції будуть оприлюднені в електронному збірнику. 

Користуючись нагодою, щиро вітаємо всіх колег-науковців з Днем науки в Україні та запрошуємо взяти участь у заходах, які до цієї події ініційовані Хортицькою національною академією. Подробиці за посиланням https://khnnra.edu.ua/2023/05/20/den-nauky/