В Хортицькій національній академії  відбулась ІV Міжнародна науково-практична конференція студентів та молодих вчених

Міжнародна науково-практична конференція

«Окупанти визначили своїми ворогами культуру, освіту та людяність. І не шкодують для них ні ракет, ні бомб. Україна, яка прагне бути конкурентоспроможною в сучасному світі, має визначити освіту та науку своїми стратегічними сферами»

 Президент України
Володимир Зеленський 

Цьогорічна ІV конференція «Освітні і культурно-мистецькі практики в контексті інтеграції України у міжнародний науково-інноваційний простір» відбулась у найскладніший для України час – в умовах повномасштабної війни.

З вітальними словами до учасників конференції звернулась Голова Запорізької обласної ради Жук Олена Юріївна, яка звернула увагу на те, що Запорізька обласна рада постійно підтримує Хортицьку національну  академію навіть в нелегких умовах дефіциту бюджету  та упродовж усього періоду  дії воєнного стану в країні. Пані Олена наголосила: «Сьогодні креативне полум’я в студентах запалила конференція, яка пройшла в Хортицькій національній академії за участі студентів з  різних країн Європи.  У такі часи у студентів та молодих  науковців народилися безліч світлих ідей, і сьогоднішній нетворкінг точно  допоміг їм просунутися далі у своїх розробках. Тим паче, що вони зрозуміли: європейський освітній та науковий простір все ширше відкриває двері для українських дослідників, тож треба використовувати цей шанс. Майбутнє в наших руках, і ми віримо в потенціал наших молодих вчених. Сьогодні його вкотре побачили і в Європі».

Директор Департаменту освіти і науки Запорізької обласної державної адміністрації Бухаріна Людмила Михайлівна  теж привітала учасників конференції  та побажала, щоб  освітні та культурно-мистецькі практики стали не лише предметом плідних наукових дискусій, а й постійним джерелом натхнення та миротворчої життєвої енергії! 

Від інституту педагогіки виступив дійсний член (академік) НАПН України, доктор педагогічних наук, професор, директор Інституту педагогіки НАПН України, віцепрезидент Національної академії педагогічних наук України Топузов Олег Михайлович, який наголосив, що впродовж декількох років зростає науковий потенціал Хортицької національної академії  та  підвищується  її престиж, як закладу  реабілітаційного спрямування в країні.

Член-кореспондент НАПН України, доктор педагогічних наук, професор,  голова Наглядової ради Хортицької національної академії Шевцов Андрій Гаррієвич  привітав учасників конференції та підкреслив,  що ця конференція є черговим свідченням незламності та бойового духу Хортицької національної навчально-реабілітаційної академії. «Запоріжжя у вогні. Руйнується інфраструктура освіти. Хортицька національна академія потерпає від ракетних ударів.  Проте, викладачі працюють,  студенти навчаються у цих нелюдських умовах.  Крім того, академія ще організовує наукові заходи, що є просто неймовірним.  Традиційна ІV конференція є підтвердженням вищенаведеного. Тематика секційних засідань  є дуже актуальною  в наші часи великих викликів до нашої нації», – наголосив Андрій   Гаррієвич.

Від Національного університету ім. М.П. Драгоманова привітала  почесний член НАПН України, доктор педагогічних наук, професор, декан факультету спеціальної та інклюзивної освіти Національного педагогічного університету імені М. П. Драгоманова Шеремет Марія Купріянівна, яка наголосила, що освітні практики молодих науковців та студентів, їхнє залучення до вирішення проблем актуального наукового дискурсу, участь у евристичних дискусіях, обмін експериментальними даними повною мірою відповідають запитам для їхнього професійного та особистісного розвитку.

 Пленарну частину відкрила ректор Хортицької національної академії доктор педагогічних наук, професор Нечипоренко Валентина Василівна, яка зазначила, що такий науковий захід сьогодні стає платформою для обміну перспективним науково-практичним досвідом щодо розбудови механізмів подальшого відновлення України та її входження до сім’ї країн Європейського союзу. «Для всіх нас   організація освітнього процесу у воєнний час  та відбудова пошкодженої російськими загарбниками Хортицької національної академії –  надзвичайно важкий виклик, який вимагає  згуртованості та життєстійкості усього колективу закладу. Колектив  акумулював свої професійні зусилля і продовжує брати активну участь у державотворчих процесах, сприяючи збереженню і розвитку національних традицій, примноженню української культури, вихованню студентської та учнівської молоді з високими моральними якостями, з  активною життєвою позицією відповідальних громадян України», – наголосила Валентина Нечипоренко.

Зарубіжними партнерами конференції виступили  Університет Монпельє-3 імені Поля Валері (Французька Республіка), Міжнародна академія прикладних наук в Ломжі, Вища школа бізнесу, Сілезький Університет (Республіка Польща), Університет Масарика (Чеська Республіка), Економічний університет – Варна (Республіка Болгарія), Бельцький державний університет імені Алеку Руссо (Республіка Молдова), Академія професійного навчання «Меркур» (Словацька Республіка). В цей складний час ректори та науковці вищевказаних вишів  в межах укладених угод надають безпрецедентний рівень підтримки  Хортицькій національній академії  (здобувачам освіти    продовжувати навчання, проходити  практику, а  викладачам    підвищувати рівень професійної компетентності).  

Доктор соціологічних наук, професор Вінченцо Суска,   (Університет Поля Валері Мон-пельє, Франція) у своєму виступі  наголосив на  фундаментальній ролі культури, освіти і мистецтва у боротьбі за справедливість, мир та відродження. Він відзначив, що попри війну,  в академії триває активне наукове життя, а учасники конференції мають розкіш мислити та рефлексувати, змінюючи порядок речей на краще, віднаходячи баланс та відкриваючи нові горизонти дослідницьких пошуків.

 З вітальним  словом до учасників конференції звернувся доктор педагогічних наук, професор Валері Окуліч-Казарін, представник Вищої школи  бізнесу (м. Новий Сонч, Польша), з якою Хортицька національна  академія має угоду  про подвійне дипломування. Він висловив українським науковцям щиру підтримку, побажав творчої наснаги та скорішого повернення до мирного і спокійного життя.

 Учасників конференції привітали польські партнери: доктор інженер, проректор з розвитку, промоції та фондів ЕС Міжнародної академії прикладних наук в Ломбжі Іренеуш Жуховські та кандидат педагогічних наук, адʼюнкт Міжнародної академії прикладних наук в Ломжі Зоя Шарлович. Вони висловили щиру  віру у перемогу України та побажали нашій державі якнайшвидше ввійти у європейський культурно-науковий простір.

Загалом 13-14 квітня 2023 року у пленарному засіданні та дискусійних панелях взяли участь 750 осіб з українських та зарубіжних  закладів вищої освіти. Українські виші представляли: Відкритий міжнародний університет розвитку людини «Україна», Вищий навчальний приватний заклад «Дніпровський гуманітарний університет», Дніпровський державний аграрно-економічному університет, Дніпропетровський державний університет внутрішніх справ, Заклад вищої освіти «Університет короля Данила», Комунальний заклад «Харківська гуманітарно-педагогічна академія» Харківської обласної ради, Навчально-реабілітаційний заклад вищої освіти «Кам’янець-Подільський державний інститут», Національний університет «Запорізька політехніка», Полтавський національний педагогічний університет імені В. Г. Короленка, Прикарпатський національний університет імені Василя Стефаника, Уманський національний університет садівництва, Херсонський державний університет. 

Безперечно, проведення дискусії щодо проблем впровадження освітніх та культурно-мистецьких практик у контексті інтеграції України у міжнародний науково-інноваційний простір сприяє розбудові механізмів подальшого  розвитку освіти та науки в  Україні та її входження до сім’ї країн Європейського союзу.

 Сьогодні у кожного громадянина України –  свій фронт. Науковці та працівники освітньої сфери  своєю невтомною працею на освітянській ниві роблять все задля перемоги! Щиро дякуємо усім освітянам, науковцям, здобувачам освіти, всім, хто долучився до роботи конференції, за актуальні, ґрунтовні доповіді, патріотизм, самовіддане служіння вітчизняній освіті і науці! 

Переможемо! Здолаємо! Відбудуємо! Все буде Україна!