210-літтю Т.Шевченка присвячується…

Феномен Шевченка відбиває нашу національну природу,
наше світосприйняття, наше минуле і нашу надію на майбутнє. Він символізує душу українського народу,
втілює його гідність, дух і пам’ять…
Є. Сверстюк

 

Цьогоріч Хортицька національна академія спільно з Дніпровським гуманітарним університетом провели низку заходів, присвячених 210-літтю з дня народження Т. Г. Шевченка – борця за гідність і краще життя українців, незалежність України, поета-мислителя, художника… .

Упродовж зустрічей, що проходили 12-14 березня 2024 року, учасники поринули у світ особистого і громадського життя Великого Кобзаря, пізнали його як різнопланову особистість, провели паралелі з сучасністю. Представниками Дніпропетровського національного історичного музею імені Д.І.Яворницького були потушені такі теми: «Шевченків міф у публічному просторі Катеринослава кінця ХІХ – початку ХХ ст. кінця ХІХ – початку ХХ ст.», «Постать Тараса Шевченка в урбаністичному ландшафті Дніпра: ідеї, образи, акценти (кінець ХІХ – початок ХХІ ст.)», «Культ Т. Шевченка як вияв «захисного націоналізму» в радянську добу»; зустріч з письменником Олегом Андрішко і художником, перекладачкою Марією Слободяник дала можливість доторкнутися до розуміння життя і творчості Т. Шевченка у ХХІ ст., поринути у вир поезії і творчості. Просвітницький захід останнього дня відкрив для нас погляд на нього і його творчість світової перекладацької спільноти, кінематографії та скульпторів, надав змогу присутнім послухати Шевченкову поезію різними мовами світу у виконанні захисників України, викладачів і студентів.

Кількість присутніх на заходах (а їх було близько 200) вкотре переконує, що постать Тараса Шевченка хвилює різні покоління. Усі учасники переконались, що, як сказав Олесь Гончаp«Шевченко – це той, хто живе в кожному з нас. Він – як сама душа нашого народу, правдива і щира… Поезія його розлита повсюдно, вона в наших краєвидах і в наших піснях, у глибинних, найзаповітніших помислах кожного, чий дух здатен pозвиватись».

.