Вітаємо з Днем Соборності України!

з Днем Соборності України!

22 січня – особлива дата в історії України. У цей день ми відзначаємо два важливих свята – проголошення Української Народної Республіки та Акт Об’єднання українських земель. 105 років тому, 22 січня, українці проголосили незалежність своєї держави і створили Українську Народну Республіку, а рівно через рік відбувся Акт злуки УНР і ЗУНР.

22 січня 1918 року незалежність була проголошена IV Універсалом Української Центральної Ради, а через рік, в 1919 році, в цей же день на Софійській площі у Києві відбулося офіційне об’єднання Української Народної Республіки і Західноукраїнської Народної Республіки. Так вперше за багато століть історичні українські регіони об’єдналися в одну державу.

На державному рівні День Соборності України вперше відзначили в 1999 році після указу чинного президента країни Леоніда Кучми. Однак у 2011 році указом президента Віктора Януковича День Соборності був скасований на офіційному рівні, як і День Свободи 22 листопада – замість них 22 січня був заснований День соборності і свободи. Втім, уже у 2014 році президентським указом Петра Порошенка День Соборності України був відновлений.

Сьогоднішні реалії як ніколи доводять нам, що важливо знати та пам’ятати свою історію, оберігати та боронити нашу культурну спадщину та нести в маси повагу і любов до Батьківщини, яка так багато років боролася за право бути соборною та незалежною державою.
Тому до Дня Соборності України Студентський уряд та активна студентська молодь Хортицької національної академії підготували панельну дискусію “Важливість відзначення Дня Соборності в сучасній Україні”, де обговорили реалії життя в Україні під впливом імперій, соціокультурні явища окупаційного впливу, феномен української єдності, ІПСО ворога про різність культурного фону та приклади народної єдності у новітній історії України. Усі учасники панельної дискусії мали можливість висловити власну думку та розширити знання щодо історичної та культурної спадщини нашої рідної, нездоланної, соборної України!

Зичимо вам міцного здоров’я, козацького завзяття та бойового духу! За нами Перемога!