Міжнародному дню захисту прав людини присвячується…

Міжнародний день захисту прав людини

Закон можна вважати якісним у тому випадку,
якщо смисл його є точним, якщо вимоги його
справедливі, якщо він формує чесноти в громадян. 

Ф.Бекон

У період з 12 по 14 грудня 2022 року у Хортицькій національній академії пройшли круглі столи, присвячені Міжнародному дню захисту прав людини, який світова спільнота відзначає щоріч 10 грудня. Проте політикам знадобилося більш ніж сторіччя, аби, після двох кривавих геополітичних катастроф, якими були дві світові війни, після злочинів перед людяністю, вчинених тоталітарними фашистськими і комуністичними режимами, вони дійшли розуміння про нагальну потребу, заради порятунку людства і унеможливлення нових геополітичних катастроф та встановлення чергових тоталітарних режимів, зафіксувати у міжнародно-правовому акті визнання пріоритету прав людини у законодавстві та в суспільному житті. Це сталося 10 грудня 1948 року, коли Генеральна асамблея ООН ухвалила Загальну декларацію прав людини. 

Модератором круглого столу на тему «Забезпечення прав і свобод громадян у сфері фізичної культури і спорту» став кандидат юридичних наук, доцент М. Сергатий, а круглого столу на тему «Права людини в Україні в контексті військової агресії російської федерації» – кандидат історичних наук, доцент О. Волошко.

Учасниками заходів були близько 70 осіб: викладачі академії та студенти різних спеціальностей. Спікери порушили проблемні питання забезпечення та реалізації прав і свобод спортсменів, а також інших громадян у сфері фізичної культури і спорту (забезпечення права на рівність громадян перед законом у сфері, реалізація права на соціальне забезпечення спортсменів та ін.); ознайомили зі змістом Загальної декларації прав людини, докладно розповіли, як відбулась імплементація її положень у Конституцію незалежної України.

Жвава участь в обговоренні порушених питань свідчила про близькість сказаного для більшості людей. Також було наголошено про системні порушення державою-агресором прав і свобод людини і громадянина в Україні у процесі повномасштабної війни та відзначено, що таких масових, жорстоких, зухвалих порушень людство не знало з часів Другої світової війни.