Захід присвячений Дню пам’яті жертв голодоморів

День пам’яті жертв Голодоморів

Голодомор був навмисною спробою – як частина систематичного геноциду – знищити дух та
ідентичність українського народу.
Джастін Трюдо

У Хортицькій національній академії в режимі он-лайн відбувся жалобний захід, присвячений Дню пам’яті жертв голодоморів в Україні. Натхненником та ініціатором став кандидат історичних наук, доцент, доцент кафедри соціально-гуманітарних дисциплін О. Волошко, який виступив з презентацією перед студентами, а також залучив до доповідей А. Потьомкіну та В. Зайцеву (студентки першого курсу спеціальності 016 Спеціальна освіта). 

У виступах відзначалося, що голодоморів в Україні було декілька. У 1921-1923 рр., коли навесні 1921 р. був запроваджений НЕП і скасована продрозкладка в Україні, де відбувся величезний недорід зернових, вона була не тільки збережена, але й посилена, аби спричинити голодомор і за його допомогою задушити антикомуністичний повстанський рух українських селян; 1932-1933 рр. ще більш страшніший голодомор, аби зламати опір селян насильницькій колективізації. Голодомор набув катастрофічних масштабів. Померли мільйони українців, і серед них діти. 

28 листопада 2006 року Верховна Рада України ухвалила Закон «Про Голодомор 1932–1933 років в Україні», згідно з яким він був визнаний геноцидом українського народу. 

16 країн членів ООН, серед них США (4 жовтня 2018 р. Сенат США одностайним рішенням ухвалив відповідну двопартійну резолюцію), визнали Голодомор 1932-1933 рр. геноцидом проти українського народу.

На закінчення, учасники заходу відзначили, що злочини комуністичного режиму проти українського народу не мають терміну давності і вшанували пам’ять жертв голодоморів в Україні хвилиною мовчання.