Вітаємо з Всесвітнім днем психічного здоров’я

Всесвітнім днем психічного здоров’я

Шановні колеги та студенти! Щиро вітаємо з Всесвітнім днем психічного здоров’я!

Ця дата відзначається щорічно з ініціативи Всесвітньої федерації психічного здоров’я (World Federation for Mental Health). За даними цієї організації, в наші дні на планеті більше 450 мільйонів людей страждають психічними захворюваннями.

Метою Всесвітнього дня психічного здоров’я є скорочення поширеності депресивних розладів, наркотичної залежності, самогубств та інших проблем психічного здоров’я, а також – мобілізація зусиль щодо допомоги людям, які мають психічні розлади, поширення інформації про ефективні методи профілактики, лікування та запобігання психічних відхилень.
Всесвітня організація охорони здоров’я визначає психічне здоров’я як стан благополуччя, в якому людина реалізує свої здібності, може протистояти звичайним життєвим стресам, продуктивно працювати і робити внесок в свою спільноту.

Серед ознак доброго психічного здоров’я виділяють: здатність долати щоденні стреси та вирішувати проблеми; продуктивність та ефективність праці; здатність до саморозвитку та самовдосконалення; почуття гумору; інтерес до інших людей і спільноти; суб’єктивне почуття високої якості життя.

Щоденні стреси належать до вагомих чинників погіршення психічного здоров’я. Зараз, в період пандемії, навіть незначні неприємності інколи викликають роздратування або сльози, а серйозні проблеми можуть взагалі позбавити спроможності поводитися розсудливо. Ми не можемо, нажаль, силою думки позбавити людство від небезпечних захворювань або звільнити своє життя від прикрих подій. Водночас, здоров’я людини, в тому числі й психічне, в першу чергу залежить від неї самої. Всі ми здатні зробити конкретні кроки щодо зміцнення власного психічного благополуччя і підтримати рідних та близьких у важкий для них момент.

Щоб подбати про своє психічне здоров’я, варто: знайти хобі та регулярно їм займатися; організувати час та простір для якісного сну; бути активним (багато ходити, займатися спортом тощо); спілкуватися з цікавими людьми; відпочивати. Усвідомлення значущості власного душевного спокою та доброго настрою наших рідних, друзів та колег, здатність підтримувати рівновагу між діловою та особистою сферами, здатність не перебільшувати роль поганих подій – така щоденна практика може надати дієву підтримку психічному благополуччю кожного! А головне, друзі, давайте пам’ятати, що найбільша цінність – це життя. Бувайте здорові!