26 квітня 1986 року – день найбільшої в історії людства техногенної катастрофи

26 квітня 1986 року – день найбільшої в історії людства техногенної катастрофи. Під час експерименту на 4-му реакторі Чорнобильської атомної електростанції сталися два вибухи. В атмосферу Землі вирвалась хмара радіоактивного пилу.

Сумарна активність радіоізотопів, викинутих у повітря після аварії в Чорнобилі, була в 30–40 разів більшою, ніж у Хіросімі. Опромінилися майже 8,5 мільйони людей.
Минуло 35 років з моменту аварії на Чорнобильській АЕС, але у пам’яті багатьох ця подія ніби була вчора, а на боротьбу з наслідками потрібно ще сотні років.
До 35-річчя від дня катастрофи викладачами кафедри соціально-гуманітарних дисциплін, а також працівниками бібліотеки Хортицької національної академії для студентської молоді проведено захід «Лазуровий пил».

Студенти ознайомилися із деталями та причинами аварії на ЧАЕС, прослухали розповіді гостей, що безпосередньо стали учасниками евакуаційних дій, поділилися своїми враженнями щодо Чорнобильської катастрофи. Працівниками бібліотеки були представлені літературними творами, присвяченими цій страшній події. Після чого студентам був презентований документальний фільм, знятий на основі слів очевидців та постраждалих від ядерної катастрофи.
Викладачі були неабияк зворушені реакцією молоді на дану подію, адже аварія відбулася задовго до їх народження. Незважаючи на це, у багатьох присутніх наприкінці заходу на очах проступили сльози.

Ця страшна катастрофа назавжди залишиться в пам’яті не тільки жителів України, а і всього світу. Велика шана всіх загиблим та постраждалим, що віддали своє життя та здоров’я для безпеки людства у боротьбі із непоборним ворогом – радіацією. Світла пам’ять вам.