Шевченківські читання

Шевченківські читання

09 березня Хортицька національна академія відзначила 207-річчя з дня народження Тараса Григоровича Шевченка, який серед плеяди діячів української культури посідає особливе місце. Ідеї Великого Кобзаря актуальні й дотепер, його духовна спадщина належить не тільки сучасникам, а й майбутньому, вона вічна й велична.

Шевченківські читання, організовані і проведені кафедрою соціально-гуманітарних дисциплін, пройшли на одному диханні. Студенти академії разом із завідувачкою кафедри Н.В. Руколянською та доценткою О. Ф. Фурман згадували сторінки біографії Тараса Шевченка, переосмислюючи та осучаснюючи його творчість і життєвий шлях. Гурц Діана представила Шевченка символом Революції Гідності, розкрила тему втілення Шевченківської поетичної спадщини в сучасній музиці, говорила про духовний потяг до зображення та цитування Кобзаря військовими на фронті, а Проскура Марина застерігала від стереотипів сприймання образу Шевченка. Під час читання поезій Шевченка студенти представляли творчі проєкти, візуалізувавши зміст творів через презентації, пропускаючи його творчість через внутрішній світ молодого покоління. 

Попри час, Шевченко не віддаляється від нас, своїх нащадків. Він промовляє до нас зрозумілою мовою. У чому криється цей феномен, ця дивна незбагненність? У живому щирому слові Тараса, що іноді бринить, як струна, а іноді – подібне до гострого важкого меча.