Вітання з Міжнародним днем жінок і дівчат у науці

Вітання з Міжнародним днем жінок і дівчат у науці

Найкраща в світі жінка – українка! 

У ній сплелись і розум, і краса…

Ольга Сапріянчук 

 

 За ініціативою Генеральної Асамблеї ООН, з 2015 року людство щорічно 11 лютого відзначає Міжнародний день жінок і дівчат у науці. Ця урочиста дата символізує визнання науковою спільнотою важливої та унікальної ролі прекрасної половини людства не тільки у громадському житті, культурі, мистецтві, а й у науковій сфері, в якій жінки з кожним десятиліттям все більш активно реалізують свій творчий науковий потенціал, тим самим сприяючи суспільному розвитку та примноженню інтелектуальної скарбниці сучасної цивілізації. 

Символічно, що для українців цьогорічне святкування Міжнародного дня жінок і дівчат у науці доповнюється ще однією пам’ятною датою –
165-річчям з дня народження Софії Федорівни Русової, яке освітянська спільнота відзначатиме 18 лютого цього року. Присвятивши життя науковому обґрунтуванню і розбудові Нової української школи, Софія Русова на власному прикладі довела унікальну роль жінки-педагога, яка гармонізує освітній простір ідеями добра і краси, людяності і духовності, естетики і дитиноцентризму. До виконання цієї життєтворчої місії долучилися тисячі жінок, яким сучасна система освіти України завдячує найкращими здобутками.

Багато жінок-науковців з провідних наукових інституцій брали активну участь у розбудові нашого навчально-реабілітаційного закладу:

  • Савченко Олександра Яківна, яка зробила вагомий внесок у розвиток  вітчизняної системи освіти на посаді заступника Міністра освіти України і як академік-засновник Національної академії педагогічних наук;
  • Несен Галина Михайлівна, яка протягом багаторічної роботи в Інституті змісту і методів навчання Міністерства освіти і науки України активно сприяла становленню інноваційних закладів освіти.

І Савченко Олександру Яківну, і Несен Галину Михайлівну колектив згадує словами великої подяки, вшановуючи їхню самовіддану працю протягом усього життя. 

Зараз Хортицька національна академія продовжує успішну співпрацю з жінками-науковцями Національної академії педагогічних наук України, Державної наукової установи «Інститут модернізації змісту освіти» та багатьма провідними вишами України – партнерами нашого закладу.

Триває плідне партнерство з Ничкало Неллєю Григорівною – членом Президії Національної академії педагогічних наук України, відомим і авторитетним вченим, Шеремет Марією Купріянівною – деканом факультету спеціальної та інклюзивної освіти Національного педагогічного університету імені М.П. Драгоманова, Почесним академіком Національної академії педагогічних наук України, Шульженко Діною Іванівною – професором кафедри психокорекційної педагогіки НПУ імені М.П. Драгоманова, Пахомовою Наталією Георгіївною – завідувачем кафедри спеціальної освіти і соціальної роботи Полтавського національного педагогічного університету імені В.Г. Короленка, а також із багатьма жінками-науковцями вишів України і зарубіжжя.

І звісно, з особливою теплотою у серці і повагою колектив згадує  у цей день жінку-науковця, доктора філософських наук, професора, члена-кореспондента Національної академії наук України Лідію Василівну Сохань, яка є засновником Української наукової школи педагогіки і психології життєтворчості і продовжує плідну співпрацю з Хортицькою національною академією. Сьогодні Наукова школа активно розвивається на базі академії під керівництвом співголови цієї наукової спільноти – доктора педагогічних наук, професора, Заслуженого вчителя України, ректора Хортицької національної академії Валентини Василівни Нечипоренко. Лише за останні 3 роки під керівництвом Валентини Василівни успішно захищені 7 кандидатських дисертацій нашими випускниками, які нині продовжують працювати в академії.

Запорукою стабільного інноваційного розвитку Наукової школи і закладу в цілому є чудова управлінська команда, в якій під керівництвом Валентини Василівни професійно і креативно працюють жінки-науковці Хортицької національної академії:

  • Позднякова Олена Леонтіївна – перший проректор, кандидат педагогічних наук, доцент;
  • Гордієнко Наталія Миколаївна – проректор з наукової роботи, доктор соціологічних наук, доцент;
  • Позднякова-Кирбят’єва Елліна Геннадіївна – проректор з навчальної роботи, доктор соціологічних наук, професор;
  • Бріцина Юлія Володимирівна – проректор з адміністративно-організаційної роботи, кандидат економічних наук.

Загалом в академії працюють 75 науково-педагогічних працівників – жінок, які кожного дня забезпечують своєю нелегкою, але почесною працею розбудову Хортицької національної академії до рівня європейських стандартів.

Сьогодні, 12 лютого, до Хортицької національної академії завітали почесні гості: Жук Олена Юріївна – голова Запорізької обласної ради, Любим Людмила Сергіївна – перший заступник голови Запорізької обласної ради та Колесников В’ячеслав Ігорович – депутат Запорізької обласної ради.

До Міжнародного дня жінок та дівчат у науці, голова Запорізької обласної ради Жук Олена Юріївна відзначила почесними грамотами ОДА жінок-науковиць академії: завідувача кафедри садово-паркового господарства Дерев’янко Н.П., завідувача кафедри фізичної реабілітації Одинець Т.Є. та доцента кафедри менеджменту та туризму Юхновську Ю.О.

Для гостей провели екскурсію закладом, показали матеріально-технічну базу академії:  навчальні та комп’ютерні аудиторії, кімнати для занять Центру ранньої соціальної реабілітації, лабораторію з гарденотерапії, медичний блок, музей академії та художні майстерні, представили наукові та методичні здобутки колективу академії.

Колектив Хортицької національної академії щиро вітає красивих, талановитих, креативних жінок-науковців з Міжнародним святом жінок і дівчат у науці, партнерів Академії та усіх жінок-науковців, які опікуються розвитком освіти і науки нашої країни.