МІЖНАРОДНОМУ ДНЮ ПРАВ ЛЮДИНИ ПРИСВЯЧУЄТЬСЯ…

МІЖНАРОДНОМУ ДНЮ ПРАВ ЛЮДИНИ ПРИСВЯЧУЄТЬСЯ…

У Хортицькій національній академії 08 – 09 грудня 2020 року пройшли просвітницькі заходи з нагоди Міжнародного дня прав людини, який світова спільнота щороку відзначає 10 грудня.
Викладачі кафедри соціально-гуманітарних дисциплін О. Волошко, В. Філас та студентки академії обговорили низку актуальних правових питань. Було відзначено, що ідея прав людини зародилась у сиву давнину і відтоді пройшла довгий процес розвитку, починаючи від античних і східних філософів та Біблії, а потім – у добу Ренесансу і, нарешті, – Просвітництва, коли вона одержала наукове оформлення у творах французьких філософів-просвітителів. Проте політикам знадобилося ще більш ніж сторіччя, аби, після двох кривавих геополітичних катастроф, якими були дві світові війни, після злочинів перед людяністю, вчинених тоталітарними фашистськими і комуністичними режимами, вони дійшли розуміння про нагальну потребу, заради порятунку людства і унеможливлення нових геополітичних катастроф та встановлення чергових тоталітарних режимів, зафіксувати у міжнародно-правовому акті визнання пріоритету прав людини у законодавстві та в суспільному житті. Це сталося 10 грудня 1948 року, коли Генеральна асамблея ООН ухвалила Загальну декларацію прав людини.
У цікавих доповідях і презентаціях демонстрували основні аспекти прав людини на життя і свободу, освіту і науку та ін. Насамкінець, було відзначено, що Конституція України тільки проголосила пріоритет прав людини і громадянина, а реалізація їх у життя – процес довгий і нелегкий, залежить від політичної та правової культури суспільства, насамперед, політичної еліти, а також від успішної розбудови громадянського суспільства в Україні, активну участь в якій має взяти молодь.