МУЗИКА ПРОМОВЛЯЄ ДО ДУШІ НАШОЇ

МУЗИКА ПРОМОВЛЯЄ ДО ДУШІ НАШОЇ

Починаючи з 2017 року, кафедра соціально-гуманітарних дисциплін щорічно проводить Сковородинські навчання «Пізнай себе». Цей захід відбувається у рамках Всеукраїнської програми, запровадженої Міністерством освіти і науки та Українським фондом культури, з метою належної підготовки до гідного відзначення на всеукраїнському й міжнародному рівнях у грудні 2022 р. 300-річного ювілею великого українського мислителя та культурно-освітнього подвижника Григорія Савовича Сковороди (1722 – 1794).

Кожного разу при проведенні чергового етапу навчань його учасники відкривали нові сторони багатогранної особистості нашого славетного співвітчизника: заглиблювалися у вже знайому літературну та філософську творчість; опрацьовували педагогічну спадщину; знайомилися із впливом на розвиток образотворчого мистецтва.

Цьогоріч темою вже традиційного заходу, який пройшов 08 грудня 2020 року, стала «МУЗИЧНА СПАДЩИНА Г. СКОВОРОДИ». У дистанційному форматі за допомогою мультимедійних засобів було згадано основні етапи життя та творчості цієї непересічної людини, а також презентовано питання ролі музики у житті Григорія Сковороди, пісенної спадщина Г. Сковороди у контексті автентичності її музичного авторства, музичного коду його філософії.
Підготовлені доповіді доповнювалися музичним супроводом, що доречно продемонструвало не тільки глибоке народне коріння музичної творчості Українського Сократа, а й її тісний зв’язок із сьогоденням.
Учасники заходу, серед яких були студенти обох факультетів нашого навчального закладу, мали нагоду пересвідчитись не тільки в багатстві творчої спадщини Г.С. Сковороди, але й у її актуальності.