Музею реабілітаційної педагогіки санаторної школи Хортицької національної академії присвоєно звання «Зразковий музей»

Музей реабілітаційної педагогіки Хортицької національної академії

Комунальний заклад вищої освіти «Хортицька національна навчально-реабілітаційна академія» Запорізької обласної ради відомий в Україні та зарубіжних країнах як одна з провідних науково-дослідних інституцій з розробки та експериментальної перевірки інноваційних моделей, програм і технологій реабілітаційної педагогіки, практичне значення якої полягає у забезпеченні комплексної реабілітації дітей та молоді з особливими потребами в умовах спеціально організованого освітньо-реабілітаційного простору. Унікальні здобутки закладу презентовані науково-педагогічній спільноті через публікацію багатьох монографій, науково-методичних посібників і фахових статей, обговорення інновацій у галузі реабілітаційної педагогіки на численних міжнародних і всеукраїнських конференціях. 

Разом із тим, відгуки та пропозиції фахівців за останні 10 років свідчать про все більш актуальну потребу у популяризації ідей реабілітаційної педагогіки за рахунок створення профільного музею, в якому інноваційна теорія і практика навчання, виховання та комплексної реабілітації дітей та молоді розкриватимуться на основі багаторічного досвіду Хортицької національної академії. Саме такий унікальний музей функціонує з 2017 р. на базі Хортицької національної академії. Особливу цінність музейного фонду складають художні роботи студентів з особливими освітніми потребами, які здобули вищу освіту на факультеті мистецтва та дизайну Хортицької національної академії. Яскраві та вишукані зразки декоративно-прикладного мистецтва, живопису, скульптури та графіки не тільки мають безперечну естетично-виховну цінність, а й свідчать про високий освітньо-фаховий потенціал молодих людей з інвалідністю, які своєчасно отримують кваліфіковану допомогу фахівців в умовах спеціально створеного освітньо-реабілітаційного простору. Успішна діяльність і високі досягнення єдиного в Україні музею реабілітаційної педагогіки підтверджуються наказом Міністерства освіти і науки України від 22.07.2020 р. №945, відповідно до якого йому присвоєно звання «Зразковий музей».

Ректор Хортицької національної академії Валентина Василівна Нечипоренко  і співробітники музею запрошують жителів Запоріжжя та гостей міста відвідати заклад і ознайомитися з експонатами та матеріалами, які репрезентують 27-річну історію розвитку реабілітаційної педагогіки в Запорізькому краї, що розпочалася в 1993 р. із започаткуванням на базі закладу Всеукраїнського експерименту «Комплексна медична, психологічна, педагогічна реабілітація вихованців шкіл-інтернатів» на базі Хортицького навчально-реабілітаційного багатопрофільного центру. Безкоштовні екскурсії можна замовити за тел.: (061) 283-20-01 (приймальня Хортицької національної академії), 096-233-88-32 (проректор з наукової роботи Гордієнко Наталія Миколаївна). 

Колектив Хортицької національної академії завжди радий співпраці з фахівцями закладів освіти, представниками громадських організацій і всіма особами, зацікавленими та небайдужими до проблем навчання, виховання та відновлення здоров’я дітей та молоді з особливими освітніми потребами.