Відкриття першої в Україна лабораторії з гарденотерапії

Вища освіта в Україні

9 грудня 2019 р. у Хортицькій національній академії відбулося відкриття першої в Україні лабораторії з гарденотерапії.

Лабораторія устаткована у рамках проекту «Гарденотерапія як засіб інклюзивної соціально-екологічної реабілітації» громадської організації «НАМ НЕ БАЙДУЖЕ». Проект реалізується за підтримки Програми малих грантів Глобального екологічного фонду ООН. У майбутньому обладнання слугуватиме для вивчення та застосування методів гарденотерапії у реабілітації людей з особливим потребами. Застосування методу гарденотерапії сприяє заохоченню дітей з особливими потребами до роботи з рослинами й передбачає такі зміни в їхньому фізичному та психоемоційному стані: розвиток тонкої моторики; покращення орієнтації в просторі;покращення логічного мислення; формування естетичного смаку; створення умов для психоемоційної релаксації.

Експерт Програми малих грантів Екологічного фонду ООН Володимир Шеряєв зазначив, що Програма працює в Україні з 2011 року, за цей час було реалізовано чимало проектів екологічної сфери, цілями яких було досягнення сталого розвитку. Також проводяться заходи для міжнародного обміну досвідом фахівців.
Проректор з навчальної роботи Хортицької національної академії Еліна Позднякова-Кирбят’єва зазначали, що в умовах сьогодення дуже важливо для вищого навчального закладу вдосконалювати матеріально-технічну базу, залучати інвестиції та слідкувати за новітніми тенденціями. Також вона зазначила, що залучення грантових коштів є одним з пріоритетів роботи, оскільки це вже не перший грант, отриманий для розвитку академії.
На заході завідуючою кафедри садово-паркового господарства Наталією Дерев’янко було продемонстровано функції та можливості подарованого обладнання, наприклад, виявлення нітратів у фруктах та овочах за допомогою нітратометра.
Лабораторія є лише першою частиною проекту з вивчення гарденотерапії. У майбутньому планується ремонт теплиці та облаштування грядок, доступних маломобільним особам.