Студентський артбук з творчою інтерпретацією віршів Марини Брацило

14 листопада 2019 року в межах Всеукраїнської наукової конференції «Запоріжжя в гуманітарному дискурсі» та Всеукраїнського конкурсу молодої української поезії та авторської пісні імені Марини Брацило «Хортицькі дзвони» проведено круглий стіл, присвячений дослідженню творчості української поетеси та авторки-виконавиці Марини Брацило.

З доповіддю «Розвиток образно-асоціативного мислення студентів творчих спеціальностей на поетичних образах Марини Брацило» виступила старший викладач кафедри дизайну Хортицької національної академії Лариса Клімова, а студентка 4 курсу освітньої програми Графічний дизайн Ірина Нестеренко презентувала артбук з творчою інтерпретацією віршів поетеси, який викликав живий інтерес учасників конференції і пропозицію подальшої співпраці з кафедрою українознавства ЗНУ.

В артбуці розглянуто новий аспект прочитання і розуміння поетичних творів на прикладі поезії Марини Брацило. Річ у тім, що друкований текст, від найменшого оповідання до великого роману, ми зазвичай прочитуємо речення за реченням, розуміючи смисл прочитаного, і робимо це достатньо швидко. Поетичний твір, вірш, ми читаємо за аналогічним принципом, тільки повільніше, але все ж таки достатньо швидко. В артбуці запропоновано принципово інший підхід до сприйняття тексту: ілюстрація, розташування тексту, колористична гама, засоби і характер композиції виключають можливість просто «проскочити» текст, змушуючи читача вчитатися не тільки у кожний рядок, а практично у кожне слово, якісно змінюючи емоційне сприйняття і розуміння вірша.