Відновлено найдавніше живописне зображення Хортиці

Сьогодні в ефірі Суспільного мовника Запоріжжя доцент кафедри дизайну, доктор історичних наук Хортицької національної академії Віктор Філас, завідувач кафедри дизайну, кандидат педагогічних наук, доцент Наталія Дерев’янко та студентка факультету мистецтва та дизайну Елеонора Сахарова представили результати своїх наукових пошуків – реконструкцію картини Жана Мівілля 1814 року, яка є найдавнішим зображенням острова Хортиці в живописі.

До недавнього часу найраннішим зображенням Хортиці і околиць сучасного міста Запоріжжя вважалася картина Івана Айвазовського «Дніпро у Олександрівська» середини 70-х років ХІХ століття. Але завдяки активним пошукам Віктора Філаса була знайдена копія ескізу відомого швейцарського художника Жана Крістофа Мівілля, на якому зображена східна частина острова Хортиці і затоплене нині русло Дніпра з островами і скелями в районі греблі Дніпрогесу.

Жан Крістоф Мівілль (1786–1836) – один з відомих представників швейцарського живопису, який довгий час працював у Російській імперії. Відмінною особливістю стилю художника було відображення ландшафтного простору з топографічною чіткістю. У 1814–1817 роках художник здійснив подорож до Криму. Зібраний ним багатий матеріал (акварелі, ескізи, замальовки та ін.) став джерелом натхнення для створення сорока полотен маслом, написаних уже в Швейцарії в його майстерні. Зараз відомо лише 23 роботи цього майстра, які зберігаються в Російському музеї, Третьяковській галереї, Національній галереї Вірменії та ін. У художніх музеях Ольто і Базеля зберігаються підготовчі матеріали до картин. Серед них і був знайдений ескіз «Дніпро біля Олександрівська» (1814) (в оригіналі «Дніпро біля Олександрова»), зроблений можливо до майбутньої картини. Доля самої картини маслом невідома (або так і не була написана, або загублена).
Унікальність цієї роботи полягає в тому, що це «найстаріше» дофотографічне художньо-графічне зображення острова Хортиці і місцевості, де розташовується сучасне Запоріжжя. Ескіз датується 1814 роком.

На основі зібраних в архівах і музеях матеріалів про творчість і особливості стилю Жана Мівілля художники «відновили в кольорі» картину «Дніпро біля Олександрівська». Провівши фундаментальну дослідницьку роботу, студентка факультету мистецтва та дизайну Елеонора Сахарова разом з науковим керівником Наталією Дерев’янко створили картину маслом на основі ескізу Мівілля.

Створення такої картини дає нам можливість не тільки уявити, але й побачити ландшафт нашого краю двохсотлітньої давності. Картина може стати джерелом знань і натхнення для художників, істориків, краєзнавців і всіх, кому небайдужа історія рідного міста.
З картиною можна ознайомитися в музеї Хортицької національної академії.

Запис ефіру