III міжнародна науково-практична конференція «Актуальні проблеми ортопедагогіки, ортопсихології та реабілітології»

Шевцов Андрій

4-5 жовтня 2019 року в КЗВО «Хортицька національна навчально-реабілітаційна академія» ЗОР м. Запоріжжя розпочала свою роботу IIIміжнародна науково-практична конференція «Актуальні проблеми ортопедагогіки, ортопсихології та реабілітології», присвячена 185- річчю Національного педагогічного університету імені М.П. Драгоманова та 100-річчю Факультету спеціальної та інклюзивної освіти.
У роботі конференції взяли участь більше 250 фахівців, які представляють провідні заклади вищої освіти- Національна академія педагогічних наук України (м. Київ), Таврійський державний агротехнологічний університет імені Дмитра Моторного, а також інноваційні загальноосвітні, позашкільні та дошкільні навчальні заклади України і заклади вищої освіти зарубіжжя: Республіки Казахстан, Грузії, Латвії, Португалії, Польщі, Данії, Болгарії, Чехії, що підтвердило міжнародний статус конференції. У конференції взяли участь представники Запорізької облдержадміністрації і Запорізької облради.


Студенти і вихованці Хортицької національної академії щиро привітали присутніх зі святом, із Днем працівників освіти, відмітивши високу роль викладача у формуванні всебічно розвиненої особистості, побажали подальшого професійного розвитку і натхнення в ім‘я її Величності Дитини.
До учасників конференції з вітальним словом звернулися ректор Хортицької національної академії Нечипоренко Валентина Василівна, доктор педагогічних наук, доцент. У вітальному слові Валентина Василівна наголосила, що конференція присвячена 185- річчю Національного педагогічного університету імені М.П. Драгоманова та 100-річчю Факультету спеціальної та інклюзивної освіти. У своїй промові ректор відмітила високий науковий рівень конференції: « Наукові статті, матеріали для публікації, тези, відеопривітання надійшли від колег з Республіки Казахстан, м. Караганда, Академія «Болашак», від Курулбай Несипбековича Менлібаєва, професора, академіка академії педагогічних наук, ректора приватного закладу «Академія «Болашак», Смолькіної Тетяни Петрівни, професора, проректора з наукової роботи «Академія «Болашак»;
Ростома Берідзе, декана факультету туризму, професора кафедри готельного менеджменту Батумського державного університету імені Шота Руставелі, м. Батумі, Лели Келбакіані, ректора Кутаїського університету, м. Кутаїсі, Грузія;
Александри Ганцаж, доктора педагогічних наук, доцента Остравського університету, м. Острава, Чехія;
Владіслава Сороки, доцента медичного факультету Копенгагенського університету, м. Копенгаген, Данія;
Лукаша Матушяка, молодшого наукового співробітника Сілезького університету в м. Катовіце, Польща;
голови студентської ради курсу туризму Університету Траз-уж-монтіш і Алту Доуру, м. Віла-Реал, Португалія. А також науковців із Латвії, Литви, Болгарії, США, що підтверджує статус нашої конференції».
Торкаючись теми конференції, Валентина Василівна наголосила, що міжнародна науково-практична конференція має стати дискусійною платформою для обговорення інноваційних підходів до розв’язання актуальних проблем, які перебувають в епіцентрі науково-педагогічних досліджень вітчизняних і зарубіжних вчених.
До учасників конференції з вітальним словом звернулися :
Голова організаційного комітету Шевцов Андрій Гаррійович, доктор педагогічних наук, професор, член-кореспондент Національної академії педагогічних наук України, директор департаменту ліцензування Міністерства освіти і науки України. У своєму вітальному слові він подякував адміністрації й колективу Хортицької національної академії за теплий прийом, а також обласній адміністрації за підтримку і участь у цьому заході, акцентував на традиційному проведенні науково-практичної конференції на о. Хортиця, а також наголосив на її презентації саме в новому форматі ортопедагогіки, ортопсихології і реабілітології.
До вітального слова приєдналися Марченко Владислав Петрович, заступник голови Запорізької обласної ради, Озерова Тетяна Ярославівна, директор Департаменту освіти і науки Запорізької облдержадміністрації, Скляр Олександр Григорович, кандидат технічних наук, професор, перший проректор, професор кафедри «Технічний сервіс та системи в АПК» Таврійського державного агротехнологічного університету імені Дмитра Моторного, Заслужений діяч науки і техніки України.
До Дня працівників освіти науково – педагогічні працівники Хортицької національної академії за сумлінну працю і високі професійні досягнення отримали державні нагороди- подяки і почесні грамоти.

Пленарне засідання відкрив Шевцов Андрій Гаррійович, доктор педагогічних наук, професор, член-кореспондент Національної академії педагогічних наук України, директор департаменту ліцензування Міністерства освіти і науки України актуальною доповіддю « Історичні аспекти становлення системи виховання та навчання дітей із порушеннями функцій опорно-рухового апарату в Україні».

З доповіддю « Системний розвиток Хортицької національної навчально-реабілітаційної академії» виступила ректор академії Нечипоренко Валентина Василівна. У своїй доповіді Валентина Василівна відзначила актуальність обраної тематики та широке коло учасників – фахівців із наукових та вищих навчальних закладів, яким небайдужа тема з питань ортопедагогіки, ортопсихології і реабілітології.
На пленарному засіданні до слова були запрошені провідні українські науковці і викладачі вишів регіону та студенти Хортицької академії.
Учасники конференції всебічно обговорили сучасний досвід і пріоритетні завдання соціальної та життєвої практики, особливості підготовки студентів та перепідготовки фахівців, актуальні проблеми формування професійної компетентності фахівців соціальної та корекційної роботи, проаналізували досягнення та перспективи розвитку спеціальної освіти, актуалізували проблеми ортопедагогіки, ортопсихології і реабілітології.

У ході конференції було запропоновано розглянути актуальні питання у семи секціях за напрямками, які репрезентують її проблематику. Далі конференція продовжилася у форматі майстер – класів, де всі учасники мали змогу виступити зі своїми доповідями. Для учасників конференції була проведена презентація інноваційного досвіду Хортицької національної навчально-реабілітаційної академії у формі наративної студії, майстер – класів, педагогічних коученгів, воркшопів, тренінгів. У ході обговорень були отримані конкретні висновки, які можуть бути використані у подальших наукових дослідженнях.

За підсумками роботи учасники прийняли Резолюцію та рекомендації стосовно обраної тематики освітнім закладам різних рівнів. Висока активність вчених, досвідчених та молодих науковців, студентів засвідчила актуальність теми конференції.
Міністерство освіти і науки України, кафедра психокорекційної педагогіки Національного педагогічного університету імені М.П. Драгоманова вдячні всім учасникам конференції за плідне спілкування, надзвичайно цікаві доповіді та пропозиції, доброзичливу атмосферу заходу.

Привітання з Кутаїсі
Привітання Казахстан 2019

Резолюція конференції