З Міжнародним днем соціального педагога!

29 вересня на факультеті реабілітаційної педагогіки та соціальної роботи ХНА під час першої зустрічі у новому навчальному році кафедри соціальної роботи з магістрантами першого курсу спеціальності 231 «Соціальна робота» було відзначено і Міжнародний день соціального педагога, встановлений представниками професійної спільноти 44 країн порівняно недавно – з 2009 року (Копенгаген, XVII Міжнародна конференція соціальних педагогів. У 2022 році  цей день припадає на 2 жовтня.

У виступах завідувача кафедри професора А.І.Павленка, куратора групи, доцента О.А.Клопоти, доцента Ю.В.Мосаєва розпочата важлива тема і проблематика опанування майбутніми близькими професіями соціального працівника і соціального педагога. Соціальний педагог – спеціаліст в галузі педагогіки і психології, що займається організацією профілактичної, соціально значущої діяльності дітей і дорослих, соціальним розвитком і вихованням людини, її орієнтації на соціальні цінності, норми і правила суспільства (здоровий образ життя, проблеми виховання молоді, підвищення ролі сім’ї, соціальні конфлікти,  інформатизація суспільства). 

А соціальна педагогіка – це теорія і практика навчання і виховання окремої особистості або групи людей, інколи поєднаних соціальною бідою і потребуючих реабілітації. Соціальні педагоги працюють в школах, інтернатах, дитячих будинках, приютах і установах що працюють з неповнолітніми, центрах реабілітації і соціальних службах. Не менш важливою є роль соціального педагога і в актуальній для міста Запоріжжя роботі з вимушено переміщеними особами і їх сім’ями. Адже робота соціального педагога передбачає допомогу переселенцям в оволодінні навичок поведінки у новому соціальному середовищі.